piątek, 13 grudnia 2013

Dziamdzij Dziaponie ^^ 2 Kuchnia Japońska - nie tylko Sushi

Ohayo!

Ohayo ! Dziś kolejna częśc Dziamdzij Dziaponie czyli kolejna notka pełna smaku *-* Na początek przypomne wam , że kuchnia japońska to nie tylko sushi a japończycy w kółko nie wcinają ryżu.Równie dobrze  można powiedzieć że kuchnia polska to tylko ziemniaki i kotlet mielony a polacy  w kółko wcianją kiełbase i popijają to wódką .....choć w sumie większąć innych naród tak sądzi  ale dobra wracamy do kuchni japońskiej ! Otóż  potrawy serwowane w  Kraju Kwitnącej Wiśni to nie tylko sushi , dziś chciałam was zapoznać z kilkoma popularnymi i tradycyjnymi potrawami ( czyli jak u nas np. kapuśniak i kluski śląskie  ^^ )

Ramen ( Japońska zupka misz-masz XD )

Ramen –składa  się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii  przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Obecnie stanowi jeden z najczęściej spotykanych fastfoodów (?). Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw.  zup błyskawicznych. Tak szczerze to nie myślałam nigdy że ramen może być uważany za fastfooda.Nie jest smażony na oleju  nie ma żadnych tam  substancji i  ma w nim kupy mięsa ( choć to zależy) .Według mnie ramen  to taka japońska szybku  zupa ( misz-msz ) do której można wrzucić prawie wszystko co jest w lodówke ( można wsadzic lodówke choć nie proponuje tego :P )



Okonomiyaki
Okonomiyaki – rodzaj japońskiej potrawy, placków składających się z wielu różnych składników i pieczonych na rozgrzanej blasze. Potrawa wywodzi się z regionu Kansai i okolic Hiroszimy, lecz obecnie jest popularna w całej Japonii. Okonomiyaki  znaczy w wolnym tłumaczeniu " smasz co chcesz ". Jest to kolejna potrawa typu  dawaj wrzucamy wszystko na patelnie i jemy . Nie myślcie jednak , że w  kuchni japońskiej dominuje zasada wrzucaj co chcesz bo to nie prawda.Gdyby tak było to gotowanie byłoby dziecinnie proste a tak nie jest..... przynajmniej dla mnie :D



Tempura

Tempura  - wbrew pozorom nie pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale została zaczerpnięta z kuchni portugalskiej, jednak na dobre zadomowiła się w Japonii. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza (, ryby i warzywa, które zanurza się w cieście naleśnikowym i krótko smaży na głębokim oleju.Tempurę przygotowuje się ze składników najwyższej jakości, zwracając szczególną uwagę na to, aby były one świeże. Mogą to być duże krewetki, ryby różnych gatunków, kałamarnice, grzyby shiitake, japońska dynia, bakłażan – w zależności od gustu kucharza i rodzaju tempury



Sushi
Sushi nie dam niestety o sobie zapomnieć . Jest to potrawa o której muszę po prostu napisać a nie wymienienie jej było by  czynem tak okropnym jak nie wiem powiedzieć na japończyka gajdzin czy wbić pałeczki w ryż. Każdy wie co to jest sushi ( dla tych nie wiedzących którzy pół życia żyli zamknięci  w szafie przez psychopate - sushi to kawałek surowej ryby , ryż i czasami wodorosty ) . Nie będe  się rozpisywać wymienie po prostu kilka rodzajów  sushi które być może nie znacie i powiem jak prawidłowo powinno się je jeść .
Tradycyjnie sushi spożywa się palcami, niedozwolone jest jednak pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. W zachodnich restauracjach, w tym także w Polsce, goście nie są przyzwyczajeni do jedzenia palcami i najczęściej posługują się przy spożywaniu sushi pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Z tego powodu odradza się także picie wody. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata . Rodzaje sushi to :
  • nigiri sushi
  • maki sushi
  • temaki sushi 
  • futomaki sushi






11 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś prezentację o Japonii, więc doskonale znam ich kuchnię! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja stycznośc z kuchnią japońską polega niestety tylko na konsumowaniu japońskich zupek "chińskich " typu chińska zupka błyskawiczna o smaku tempury xd

      Usuń
  2. Aż zgłodniałam ; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ja przed chwilą jadłam obiad hihihiihh(♥ó㉨ò)ノ♡

      Usuń
  3. Z tego wszystkiego jestem zwolenniczką sushi, bo jednak ramen z dużą liością dodatków trochę mnie przeraża :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. (♥ω♥ ) ~♪ przyznam się bez bicia że nigdy nie jadłam sushi O_o A co do ramenu to z chęcią bym spróbowała taki misz masz (〃・ω・〃)

      Usuń
  4. Rozbawiły mnie słowa o polakach jedzących kiełbasę i popijających wódką. Jednak metafora dość trafna i ciekawa. Bardzo podobała mi się ta notka, z tego względu, że jest niesamowicie dopracowana. Dodaję do obserwowanych i mam zamiar zaglądać :)
    Zapraszam na dusza-zagubiona.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje cieszę się bardzo , twoja opinia sprawiła , że zamiast oczu mam dwa serduszka szczególnie dlatego , że jest ona szczera i no cóż jest ona owiele od tych w stylu ' fajny bloga obserwuje ' (ღ˘⌣˘ღ) życze miłego czytania , napewno zajrze na twojego bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten post spodobał mi się (choć nie lubię czytać o kulinariach, więc +). Z chęcią bym wszystko spróbowała. Ramen kojarzy mi się z Naruto (manga&anime), sushi to tradycyjne (najpopularniejsze) japońskie danie. Tego trzeciego nie znałam, więc się cieszę.

    Ohayo gozaimasu! :3

    OdpowiedzUsuń